Diferencias entre cultivo ecológico y agroecología

Què entenem per Agroecologia (article redactat per la Xarxeta)


L'agroecologia va més enllà del fet de conrear la terra sense contaminar-la i d'obtenir uns productes alimentaris lliures de tòxics.
Practiquem diverses tècniques de cultiu agroecològic; recuperem tècniques i pràctiques tradicionals; intercanviem coneixements tècnics, pràctics i pedagògics; conservem, intercanviem i recuperem varietats locals d'espècies hortícoles, racionalitzem l'us dels recursos naturals (aigua, terra, nutrients, energia, ...); reduim al màxim la generació de residus i en fem una gestió adient; defugim el monocultiu i potenciem la biodiversitat; defugiem de l'us, l'alliberament i la contaminació per transgènics.
Practiquem la transformació social; assegurem un salari digne per totes les persones que treballem la terra per tal de dignificar la vida dels/les pagesos/ses i no permetre la seva explotació, assegurem la sostenibilitat econòmica i l'autonomia de les nostres experiències agroecològiques, programem i organitzem la producció conjuntament, teixim una organització social de cooperació, compromís i solidaritat entre nosaltres.
Practiquem la transformació econòmica, tenim una relació directa de confiança entre nosaltres (productors/es) i els consumidors finals; potenciem els circuits curts en l'espai (de producció local) i en el temps (de temporada); distribuim els productes localment i al consumidor final (mercats, servei a domicili, cooperatives de consum, ...) ; garantim uns preus equitatius i justos per a tothom:treballem per a la sobirania alimentària, recolçem les economies locals responsables, solidàries i crítiques (cooperatives de consum-ecoconsum, centres socials alternatius, ...).
Practiquem la transformació cultural; transmetem el coneixement i la praxis agroecològica als demés, prenem les decisions de forma directa i assembleària, i divulguem l'agroecologica i els seus principis arreu.

_____________________________________________________________________

Podemos cuidar uno o varios de estos criterios a la hora de consumir o de elaborar, no es necesario que lo que hagamos sea todo o nada.

La agroecología tiene en cuenta todos los agentes y procesos que intervienen en la producción alimentaria, todos los aspectos de nuestra vida: el social, el ambiental y el de la salud personal.
En esta mirada viva, propone nuevas formas de gestionar nuestras acciones productivas:
Intentar enfocar la la producción desde las necesidades y no desde el objetivo productivista de crecer, acumular...
Transformar las relaciones colectivas para que sean una base de apoyo mutuo, desmercantilizar los objetivos, volver a dirigirlos hacia la dignidad y la ecología vital, social y ambiental... Idealmente, interactuar a partir de redes, incorporar la perspectiva de género, la participación y responsabilidad de las partes.

Lejos de ser un término abstracto, es una descripción de distintas formas de organizarnos recolocando las prioridades.
Muchas veces preguntamos: ¿por qué es tan cara la comida ecológica?
Pero.. realmente, ¿por qué es tan barata la comida industrializada?

La diferencia, quizás, está en las prioridades que tienen y en los elementos que cuidan.
La agroecología es un modelo que organiza los elementos para que, idealmente y avanzando en la práctica, quien participa de este modelo pueda poner la prioridad en la vida Y hacerlo con vida.


0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada

 

...La comida que me hace cantar....